Interjú Miltényi Klára dietetikussal

A "Dietetikus válaszol" program új kezdeményezés a HTE-nél, melynek keretében sportolóink kétrészes előadássorozaton ismerkedhettek meg az általános és a sporttáplálkozás alapjaival.

Az előadásokat Miltényi Klára dietetikus tartotta, akivel az előadássorozat végeztével beszélgettünk.

HTE: Mennyire elterjedt ma Magyarországon a sporttáplálkozás? Feltételezem, hogy az élsportolóknál, olimpikonoknál, profi kluboknál egyre inkább hangsúlyt fektetnek rá, de az olyan amatőr egyesületeknél, mint pl. a HTE is, mennyire jellemző, hogy foglalkoznak ezzel a teljesítményt jelentősen befolyásoló tényezővel?

Miltényi Klára: Magyarországon gyermekcipőben jár a sporttáplálkozás. 2000 óta foglalkoznak célzottan a témával, addig az volt az elv, hogy a sportolók táplálkozása olyan, mint a helyes táplálkozás. Ez megdőlt, mióta vizsgálatokat végeznek a sportolók között, és húznak párhuzamot a táplálkozás és a teljesítmény között. Budapesten kívül nem foglalkoznak a sportolókkal a táplálkozás kérdésében. Magyarországon a vidéki egyesületek közül a HTE elsőként kezdett a témával foglalkozni.

HTE: Az előadássorozat két részből áll: az elsőn az általános táplálkozásról hangoznak el fontos dolgok, a második előadás alkalmával pedig a sporttáplálkozás alapjaiba vezeted be a sportolóinkat. Ez a két alkalom mennyire ad betekintést a témába? Az alapokkal ismerteted meg a sportolókat, vagy van lehetőség arra is, hogy mélyebben megismerkedjenek a táplálkozás-sporttáplálkozás kérdéskörével?

M.K.: Ez a két alkalom arra volt jó, hogy megismertessem a sportolókat a helyes táplálkozás alapelveivel, és rávezessem őket a betartás fontosságára, és a fő dologra, hogy minden élelmiszerből, ételből, italból fogyaszthatunk, csak mértékkel, megfelelő mennyiségben és minőségben! Az alapokból kiindulva pedig megismerték azokat az ételeket, élelmiszereket, melyek befolyásolják a jobb teljesítmény elérését a sportban. 

HTE: Miért fontos a sporttáplálkozás? Mire kell odafigyelni egy sportolónak, az általános táplálkozással ellentétben?

M.K.: A megfelelően összeállított étrend segít az energiaraktárak feltöltésében, a vitamin és ásványi anyag visszapótlása a kimerítő edzések, meccsek után pedig az immunrendszert erősítik meg. Nagyon fontos a folyadék fogyasztása, ami a sportolóknál az első pillér a táplálkozási piramisban. A nem jól megválasztott ételekkel, italokkal csökkenhet a teljesítmény, fáradtság, kimerültség alakulhat ki.

HTE: Első körben focicsapataink vettek részt az előadássorozaton korcsoportonkénti lebontásban (fiúk és lányok, az óvodásoktól a felnőttekig). A legkisebbeknél (7-13 éves korig) igyekeztünk a szülőket is bevonni, így az előadásokon az ő részvételükre is számítottunk. Hogyan láttad, a résztvevők mennyire voltak tisztában a sporttáplálkozás aktuális kérdéseivel?

M.K.: Nagy örömömre a sportolók, a kicsiktől a nagyokig tájékozottak voltak a helyes táplálkozás alapelveivel, de a sporttáplálkozás már új volt számukra. Itt mutatkozik meg, hogy a témával nem foglalkoznak elterjedten. A meghívott szülők is nagyon érdeklődőek voltak a téma iránt és aktívan bekapcsolódtak a beszélgetésekbe.

HTE: Az előadások interaktívak voltak, így bárki feltehette kérdéseit a témával kapcsolatban, és Te is igyekeztél minél jobban bevonni a sportolókat a beszélgetésbe. Mik voltak a tapasztalataid az egyes korosztályoknál? Voltak olyanok, akiknek nem volt ismeretlen a téma, esetleg kifejezetten odafigyelnek táplálkozásukra?

M.K.: Az előadások folyamán bevontam a beszélgetésbe a sportolókat is, és gyakorlati példák bemutatásával rávezettem őket, hogyan kell jól összeállítani étrendet, edzések/meccsek előtt. Megbeszéltük, mely ételek-italok azok, amelyek a "bűnös" listán szerepelnek, és mikor lehet ezekből fogyasztani. Az előadások végén nagyon ügyes kérdéseket tettek föl a jelenlegi táplálkozásukkal kapcsolatban és kérték a tanácsaimat, hogy tehetnék egészségesebbé. Itt mutatkozott meg, hogy nagyon jó volt számukra a két előadás, mert már ők maguk is rájöttek, hogy hol vétenek a táplálkozásukban.

HTE: A következő szezonban terveink között szerepel a program folytatása, valamint kibővítése is. Az előadásokon való csoportos részvétel mellett akár személyes, egyénre szabott tanácsadással is tudnád segíteni sportolóinkat az egészséges életmód, valamint a minél jobb teljesítmény elérése érdekében?

M.K.: A jelenlegi programban a sporttáplálkozás alapjaival ismertettem meg a sportolókat. Terveink között szerepel sportágakra lebontva beszélni a táplálkozásról is. Jól tudjuk, minden ember energiaigénye más, a versenysportolók fokozott teljesítményük miatt eltérő energiaigénnyel rendelkeznek. Ezért speciális odafigyelést, szakértelmet követelnek. Minden sportághoz másfajta energiára van szükség és minden sportoló másképpen állítja elő azt. Ezért lenne nagyon fontos az egyénre szabott táplálkozás, szaktanácsadás.

HTE: Ezúton is köszönjük a közreműködést, reméljük - ahogyan csapataink is -, Te is pozitív tapasztalatokkal gazdagodtál az előadások során!

M.K.: Köszönöm a lehetőséget az előadások megtartására. Nagy örömömre szolgált, hogy a sportolók a kicsiktől a nagyokig nagyon aktívak és érdeklődőek voltak, és nagyon várom a folytatást!