Így élték meg a HTE csapatai a bajnokságok felfüggesztését

A koronavírus-járvány következtében az országos sportszövetségek befejezetté nyilvánították a bajnokságokat.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége és a Magyar Kézilabda Szövetség tekintettel arra, hogy a bajnokságok folytatására meghatározatlan ideig nem kerülhet sor a koronavírus-járvány miatt, a bajnokságokat és kupasorozatokat minden korosztályban befejezetté nyilvánította. A Magyar Röplabda Szövetség a teljes felnőtt és az U15-U17-U19-U21 korosztályú utánpótlás teremröplabda bajnokságokat befejezetté nyilvánította. Az U13-U11-U10 korosztályú utánpótlás bajnokságok alapszakaszait – ahol értelmezhető – lezártnak tekinti, de az U13 Országos Mini Bajnokság döntő eseményeit legkésőbb 2020 szeptember hónapjában – a lehetőségek és a koronavírussal összefüggésben hozott vészhelyzet elrendelésének függvényében – megrendezi.

A Magyar Labdarúgó Szövetség is meghozta a bajnokságok befejezésével kapcsolatos döntését. Ennek értelmében a nagypályás NB I-es bajnokságon kívül nem folytatódnak az MLSZ versenysorozatai, a helyezések nem kerülnek kihirdetésre. A HTE labdarúgó és futsal csapatai a 2020/2021-es szezonban a jelenlegi osztályokban jogosultak indulni.

A sportszövetségek eddigi tájékoztatása alapján a 2020/2021-es bajnokságok nevezési határideje nem változik. A HTE csapatai, mivel a bajnokságok számukra befejeződtek, legkorábban júliusban-augusztusban kezdik el a közös tréningeket a következő szezonra, amennyiben a körülmények ezt lehetővé teszik. A sportszakemberek addig továbbra is elsősorban online segíthetik az egyéni felkészülésben a sportolókat.

Így élték meg a HTE csapatai a kialakult helyzetet

Március 13-án a férfi felnőtt kosárlabda csapat éppen bajnoki mérkőzésre gyülekezett, amikor érkezett az üzenet, hogy aznap éjféltől minden korosztályban a kosárlabda tevékenység bizonytalan időre felfüggesztésre kerül. Szabó Tibor és Pipó Márton kosárlabda edzők elmondása szerint beindultak a  chatszobák, áramlott az információ, de még nehéz volt felfogni, hogy vége az edzéseknek, a bajnokságnak. Igyekeztek online gyakorlatokat, egyéni képességfejlesztést végezni, de a társak hiánya miatt a tréningek ilyen formában nehezen pótolhatóak. A tévében összefoglalók mennek, nézhetik a Last Dance-t a kosárlabda királyáról, Michael Jordanről, de ez még inkább a sport hiányát erősíti.

A röplabda szakosztályban Kiss Imréné és Csontos Tibor edzők szükség esetén szakmai útmutatással támogatták a bajnokságban sikeresen szereplő lányokat a karantén időszakában. Az U13-as gyerekek egy csapatot összetartó közös kis videót készítettek. Rájuk még küzdelem vár, hiszen az ő bajnokságuk remélhetően folytatódni fog a nyár végeztével. Ez idáig veretlenül szerepeltek, és izgatottan várják a döntő mérkőzéseket. Az U17-es lányok szomorúan fogadták a hírt, náluk két hétvégi tornával eldőlhetett volna a bajnokság, amiben a legrosszabb helyezés a 4. hely lett volna számukra.

Sipos Elemér labdarúgó edző elmondta, hogy április elejére világossá vált, hogy nem lehet elkezdeni a foglalkozásokat belátható időn belül, ezért online edzéseket kértek a játékosoktól az U14 és az U16 korosztályokban. A csapatok internetes csoportjaiba minden héten egy technikai, labdaérzékelési és cselezési videót tettek fel. A cél az volt, hogy a gyerekek kisebb térben, otthon a kertben, egyedül is el tudják végezni a feladatokat és így a labdaérzéküket "ne felejtsék el". Visszacsatolásként a játékosok felvették videóra a saját megoldásaikat és elküldték az edzőknek. A bajnokságok befejezése nagyon rosszul érintette az U14-es korosztályt, mert veretlen maradt az ősszel és négy sikeresen megvívott edzőmérkőzéssel várta a március 14-ei folytatást, ahol a dobogó legfelső fokán szeretett volna végezni, amire minden reális esélye megvolt.

Az NB I-es női futsal csapat márciusban még bízott abban, hogy a bajnokság folytatódni tud, ezért Quirikó Vivien edző a korlátozások ideje alatt otthoni edzésmunkát kért a játékosoktól. Azért, hogy az otthon végzett tréningek hasznosak és egyben szórakoztatóak legyenek, a lányok internetes közösségi csoportjukban videós versenyt hirdettek, melynek keretében minden szombaton egy-egy kis térben, kevés eszközzel végezhető feladat vagy gyakorlatsor feltöltése volt a cél. Ötletesebbnél ötletesebb videók születtek, amelyekben felhasználásra kerültek az otthon megtalálható eszközök, az ásótól a farönkön át az edényfedőig, de még házi exatlon-verseny is megrendezésre került! A tréner elmondása szerint a csapat nagyon sajnálta, hogy nem tudta befejezni a szezont, mert a 2020-as évet jól kezdték, és minden bizonnyal sikerült volna előrébb lépniük a tabellán.

Bakos Károly, a férfi felnőtt és ifjúsági kézilabda csapat edzője még emlékszik, hogy a péntek esti tréningen készültek a Gyöngyös elleni hazai mérkőzésre, edzés végén pedig már azzal a hírrel szembesültek, hogy a meccs elmarad a járvány miatt. A közös edzések is felfüggesztésre kerültek, ezért az óvintézkedések következtében gyakorlatilag egy hét kimaradással, a srácok már előre megkapott tervek alapján edzettek. A játékosok minden hétre, 5 napra lebontva egyéni edzésterveket kaptak, azok alapján kellett megpróbálniuk jól kondicionálni magukat. Saját testsúlyos gyakorlatokkal és kevés eszköz kreatív használatával végezték az előre megkapott edzésmunkát. A futásokra kapott programot is egyénileg végezték a fiúk. A folyamatos kapcsolatot pedig online tartották. Bakos Károly sajnálja, hogy így ért véget a bajnokság, ugyanis számunka jól indult a tavaszi idény, ahol is négy mérkőzésből hármat sikeresen vettek.

A HTE edzői és játékosai bíznak abban, hogy mihamarabb visszatérhetnek a régi kerékvágásba, és hamarosan újra a játék, a mozgás veszi át a fő szerepet az életükben.

Joomla! hibakereső konzol

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések